Beskrivning
Stekhäll av varmvalsat stål med avtagbara ben från Muurikka.
Passar på gasolbrännare, elgrill eller över öppen eld.
Levereras i en praktisk skyddspåse.
Tänk på att bränna in din nya stekhäll.
Inbränningen ger en egenskap som liknar non-stick, och kommer underlätta matlagningen väsentligt.
Börja med att rengöra den med hett vatten. Torka stekhällen genom att hetta upp den tills den är helt torr.
Fettbehandling.
Börja med att hetta upp stekhällen på en elgrill, gasbrännare, kolbädd eller annan värmekälla tills den mörknar.
Bred sedan ut ett tunt och jämnt lager fett över hela stekhällens inre yta. Använd gärna Muurikka stekfett.
Det går även bra att använda vanlig matolja eller osaltat stekfett.
Upprepa processen tills hela pannans yta blir jämnt svart.
Var extra noga så att fettet inte blir för tjockt på pannans botten, då kan en ojämn massa av fett bildas som kan bränna fast.
Rengöring:
Använd aldrig diskmedel vid rengöring.
Rengöring görs med vatten alternativt salt och vatten.
Rengöring med vatten:
1. Torka bort matrester med lite papper eller med en trasa.
2. Häll i lite vatten i pannan och låt koka upp. Vattnet löser upp smuts och gör det enklare att rengöra hällen. Upprepa steg 1 och 2 vid behov.
3. Torka av pannan och smörj in stekytan med lite matolja eller med Silava stekfett eller spray.
Om stekhällen blivit rejält smutsig eller om en smak satt sig i stekytan kan salttricket komma väl till pass.
Rengöring med salt:
1. Hetta upp stekhällen och strö på ett rejält lager med grovt salt.
2. Låt saltet mörkna i hällen några minuter så att det absorberar upp fukt, smuts och fett.
3. Skrapa bort saltet med en stekspade.
4. Häll på lite vatten i stekhällen och torka rent.
5. Smörj in stekytan med lite matolja eller med Silava stekfett eller spray.