Dubai har på senare år utvecklats till något av Mellanösterns Manhattan med alla sina skyskrapor.
Burj Khalifa med sina 828 meter och 164 våningar är inte bara Dubais högsta byggnad, utan även högst i världen. Och redan under byggnationen slog Burj Khalifa massor av rekord, som till exempel betongpumpningen upp till drygt 600 meters höjd.
Trots att Dubai, som ingår i Förenade Arabemiraten, endast har cirka 1,5 miljoner invånare och en yta som inte är så mycket större än Gotlands, har emiratet på bara några decennier utvecklats till en världsmetropol.
En av hemligheterna är att Dubais ekonomi till skillnad från många andra så kallade gulfstater inte enbart bygger på olja. Utvinning av olja och gas svarar för endast några procent och istället är det handel, finansiella tjänster och turism som är de stora inkomstkällorna. Bara under 2012 besöktes det lilla emiratet av omkring 6 miljoner turister.
Det har i sin tur lett till en explosionsartad utveckling av fastighetsmarknaden som höll i sig ända fram till finanskrisen 2009. Under de mest dynamiska åren uppfördes en rad spektakulära byggnader och Dubai har i dag ett trettiotal skyskrapor med en höjd över 300 meter, däribland världens tre högsta hotell – Jumeirah Emirates Towers (309 meter), Burj Al Arab (321 meter) och Rose Tower (333 meter).
VÄRLDENS HÖGSTA BYGGNAD
Men kronan på verket i Dubai är ändå utan tvekan Burj Khalifa som invigdes den 4 januari 2010 och som i dag är världens högsta byggnad med sina 828 meter och 164 våningar. Första spadtaget till Burj Khalifa, som fått sitt namn efter Förenade Arabemiratens president Khalifa bin Zayed Al-Nahyan, togs i januari 2004 och redan under byggtiden slogs rekord efter rekord. För att ge den gigantiska byggnaden en stadig grund att stå på krävdes till exempel 192 pålar – nästan 50 meter långa och 1,5 meter i diameter – och över 45 000 kubikmeter betong med en samlad vikt på drygt
110 000 ton.
Betong och stål är de huvudsakliga byggnadsmaterialen och att betong användes för konstruktionen ända upp till våning 156 på drygt 600 meters höjd innebar ett rekord i sig. Det tidigare rekordet för vertikalpumpning av betong var cirka 470 meter. Men genom att installera ytterligare
en betongpump uppe i byggnaden kunde det gamla rekordet slås med god marginal.
Dubai är omgivet av öken och det varma klimatet ställer givetvis speciella krav på byggnaden. Fasaden är klädd med 26 000 handgjorda glaspaneler som skydd för solen och vattensystemet har en kapacitet på nästan 1 miljon liter per dygn. Enbart kondensvattnet från luftkonditioneringen uppgår till nästan 57 miljoner liter per år.
I Burj Khalifa finns hotell, kontor och bostäder. Men trots den extrema höjden kan hyresgästerna ändå känna sig trygga. Under både projekterings- och byggfasen gjordes geotekniska och seismiska tester, vindtunneltester, klimattester och andra tester för att säkerställa byggnadens motståndskraft mot naturkrafterna.
Mycket arbete har också lagts ned på brandsäkerheten. I byggnaden finns totalt 57 hissar, däribland flera specialkonstruerade service- och brandhissar, som snabbt ska kunna forsla människor till de räddningsplattformar som finns på var 25:e våning. För om brand skulle utbryta är det inte troligt att någon skulle ta trapporna från 164:e våningen ned till marken…
[one_half]Burj Khalifa har 24 830 fönster. Det tar 36 personer tre månader att putsa dem. Som hjälp har de långa teleskopbommar.[/one_half][one_half_last][/one_half_last]