Fogsvansen – Verktygsklassiker med tusenåriga anor

26 maj, 2014

Fogsvansen har en självklar plats i verktygslådan – knappast någon hantverkare eller hemmafixare klarar sig utan den. Men så har också det klassiska verktyget en historia som sträcker sig flera tusen år tillbaka i tiden.

Fogsvansen har fått sitt namn efter det tyska ordet för rävsvans – Fuchschwanz. Den fogsvans som utvecklades i början av förra seklet var nämligen inte så kantig som i dag, utan vackert svängd och förde därmed tankarna till en ståtlig rävsvans.

Men egentligen har fogsvansen betydligt äldre anor än så. De första sågarna med metallklinga, närmare bestämt av koppar, har påträffats i Egypten och är mer än 6 000 år gamla. Vissa tekniska framsteg gjordes därefter, men sågarna hade fortfarande problem med att de hela tiden kilades fast i sågspåret på grund av att sågspånet inte kunde forslas ut ur sågspåret och sågklingans skrovliga form.

ROMARNA KOM PÅ LÖSNINGEN

Det var först flera tusen år senare som romarna kom på lösningen på problemet. Genom att vinkla varannan sågtand åt vänster och varannan åt höger blev sågspåret bredare än sågklingan och det blev plats för sågspånet att komma ut. Därmed var den så kallade skränkningen uppfunnen.

I Sverige kom tillverkningen av fogsvansar och andra sågar att utvecklas i takt med järnhanteringen. I slutet av 1800-talet började till exempel Sandvikens Jernverk att vidareförädla sitt bandstål till olika slags sågblad och i dag är Sandvik, där numera även till exempel Bahco ingår, ett välkänt varumärke i hela världen.

-Några stora nationella skillnader förekommer inte på fogsvansarna. De är i princip likadana i hela världen, förklarar Jonas Björck, som är storkundsansvarig på amerikanska Stanley Black & Decker i Göteborg.

Numera finns dock ett stort urval av fogsvansar för olika användningsområden. Kapsågen har en tandning som gör att klingan skär i båda riktningarna, medan klyvsågen endast skär när sågen skjuts framåt samtidigt som det finns universalsågar för både kapning och klyvning.

En klassiker med tusenåriga anor

Dessutom förekommer skillnader i antalet tänder per tum, så kallat TPI. En såg med till exempel 11 TPI ger ett finare snitt än en med 7 TPI. En såg med många små fina tänder går lätt och ger fina snittytor, men kräver i gengäld längre tid för sågningen, medan en såg med ett fåtal, stora tänder ger grova snittytor och snabbare sågning.

Men även skränkningen kan skilja sig åt. Normalt är varannan tand skränkt åt höger och varannan åt vänster. På till exempel Bahco XT är däremot endast var tredje tand skränkt – tänderna däremellan är oskränkta och något längre i syfte att fördjupa sågspåret.

30% MER EFFEKTIV

-Stanley var först med introducera tre slipningar på varje tand. Det gör sågen cirka 30 procent mer effektiv i båda sågriktningarna, konstaterar Jonas Björck.

Fogsvansen är i dag ett ovärderligt verktyg som också kommit att bli något av en förbrukningsvara. Numera är det knappast någon längre som ger sig tid att skränka eller slipa om sin såg, utan kasserar den när den gjort sitt på bygget.

-Fogsvansar finns i alla prisklasser – från en femtiolapp och uppåt. Men som alltid får man vad man betalar för. En dyrare såg har som regel tjockare klinga och böjer sig inte lika lätt som en enklare såg, en ytbehandling som förhindrar rostangrepp och minskar friktionen samt ett ergonomiskt handgrepp – allt för att göra den mer lättjobbad, säger Jonas Björck.

Posted in VerktygsklassikerTaggar:
Write a comment

Kontakta oss