Gert Wingårdh – Stjärnarkitekten från Skövde

16 april, 2015

JAG GER UPPDRAGSGIVARNA DET DE INTE VISSTE ATT DE VILLE HA

 

 

 

 

Gert Wingårdh är utan tvekan en av Sveriges mest välkända och framgångsrika arkitekter.

Flera gånger har han belönats med det prestigefulla Kasper Salin-priset och utnämnts till teknologiehedersdoktor vid Chalmers.
Men utanför de svenska gränserna är uppmärksamheten inte lika stor.

– Svensk arkitektur är överlag inte så internationellt erkänd – inte som till exempel dansk och engelsk. Men det håller på att förändras – utvecklingen går åt rätt håll, säger han.

Å andra sidan har Gert Wingårdh tillräckligt med uppdrag för svenska beställare.
1975 blev han klar med sin arkitektexamen på Chalmers. Två år var han anställd på Olivegrens Arkitektkontor i Göteborg innan han bröt sig loss och startade eget.

Ändå kom det att dröja nio år innan byggherrarna på allvar fick upp ögonen för hans talang.
Det som satte snöbollen i rullning var uppdraget att rita klubbhuset på Öijareds golfklubb.

– Det var ett projekt som gav stor uppmärksamhet. Arkitektur handlar om stora värden och uppdragsgivarna är inte särskilt riskbenägna. Men märker de att man klarar att hantera 50 Mkr kanske man nästa gång får ett projekt för 100 Mkr och så fortsätter det, konstaterar han.

Gert Wingårdh är visserligen född in byggbranschen. Under nästan 45 år ägde familjen Wingårdh cementföretaget Gullhögen i Skövde.

– 1916 fick min farfars far kalkbrottet som betalning för en gammal spelskuld. Under 1930-talet utvecklade farfar Erik kalkbrottet till en cementfabrik som 1960 såldes till Cementa – i dag ett av Sveriges största byggmaterielföretag, säger Gert Wingårdh som är uppvuxen i Skövde innan han flyttade därifrån som nioåring.

VILLE ARBETA MED KONST

Men trots sina rötter i branschen kom idén om att slå sig in på arkitektbanan från ett helt annat håll. Drömmen var istället att arbeta med konst – antingen som konstnär eller konsthandlare.
– När jag läste konstvetenskap fick jag upp ögonen för att arkitektur är en avancerad konstform. Men det som skiljer arkitekturen från annan konst är att den utförs i samspel med andra människor.

Det är som förhållandet mellan man och kvinna – relationen mellan arkitekt och byggherre måste fungera för att slutresultatet ska bli bra, betonar han.

kuggenKUGGEN

Kuggen ritades av Gert Wingårdh och byggdes på Lindholmen i Göteborg 2011.
I huset finns Chalmers masterprogram Interaction Design and Technologies, Chalmers forskargrupp inom interaktionsdesign, forskningsinstitutet Interactive Institute och Volvo.

Jag är med och granskar och styr projekten i rätt riktning. En gammal släkting hade titeln rättare – det skulle nog passa bra även på mig.

Den kreativa processen kan pågå under olika lång tid – vanligtvis under ett par, tre år med avstämningar varannan vecka. Men det finns också projekt som dragit ut betydligt mer på tiden.
– Vi har projekt som faktiskt pågått i decennier, säger han. Gert Wingårdh har gjort sig känd för sina många gånger udda lösningar med lutande fasader och skarpa vinklar.
Men någon särskild stil vill han ändå inte kännas vid.
– Varje projekt är unikt och kräver en unik lösning. Vårt motto är att ge uppdragsgivarna vad de inte visste att de ville ha. Det som kännetecknar min stil kan snarare beskrivas som bristen på enhetlig stil.

Var får du inspirationen från?
– Dels från livet i stort, dels från tidigare projekt. Reaktionerna från tidigare uppdragsgivare och användare av husen tar vi med oss in i nästa projekt. Därmed blir det en slags ständig vidareutveckling. Arkitektur kan definitivt mer liknas vid en reaktiv än en proaktiv process, förklarar han.

SKA FUNKA SOM FLIPPERSPEL

Gert Wingårdh har varit med om att skapa flera kända märkesbyggnader och får ibland frågan om vilken av dem som han är mest nöjd med. Standardsvaret är vetenskapscentret Universeum vid Korsvägen i Göteborg.

– Det är en byggnad med liv och rörelse. Bra arkitektur får byggnaden att fungera som ett flipperspel där människor studsar mellan olika funktioner. Samtidigt är det som alltid lätt att se felen när byggnaden väl är klar. Med facit i hand hade jag gjort vissa saker annorlunda även med Universeum, konstaterar han.

Men även om Gert Wingårdh är arkitektkontorets frontfigur handlar arkitektur i mångt och mycket om ett lagarbete. Wingårdhs arkitektkontor har i dag cirka 160 medarbetare, fördelade på 100 i Göteborg, 50 i Stockholm och 10 i Malmö. Ett 40-tal projekt pågår parallellt och Gerth Wingårdh har ett finger med i spelet i så gott som alla.

hus– Jag har inte startat arkitektkontoret för att genomföra andras idéer, utan mina egna. Därmed inte sagt att jag utför allt det praktiska volymarbetet – däremot är jag med och granskar och styr projekten i rätt riktning. En gammal släkting till mig hade titeln rättare – det skulle nog passa även på mig, skrattar han.

Trots att Wingårdhs tillhör ett av de mest kända företagen i branschen är projekten en blandning av smått och stort – allt från kontor och hotell till privata villor och Att efallshus.

– Attefallshusen är ett fantastiskt bra initiativ. 25 kvadratmeter är fullt tillräckligt för att skapa en komplett bostad med kök och badrum. Vi har ritat några som känns väldigt bra, säger han.

TILLBAKA MED HUSDRÖMMAR I SVT

Snart är Gert Wingårdh även aktuell med en ny säsong av SVT-produktionen ”Husdrömmar”, ett program där han tillsammans med programledaren Pernilla Månsson Colt besöker privatpersoner runt om i landet som håller på att förverkliga små och stora drömprojekt.

– Visst har programmet gett en hel del nya insikter – inte minst om de sociala konflikter och spänningar som ofta är förknippade med ett byggprojekt.

Vilket är ditt råd till människor som funderar på att bygga nytt eller bygga om?
– Fundera på vad ni verkligen vill. Det är viktigt att båda drar åt samma håll för att resultatet ska bli bra. Och överskatta gärna kostnaderna. Under mina 40 år som arkitekt har det ännu inte hänt att ett bygge blivit billigare än beräknat, säger han.

kontoretWingardhsPERSONFAKTA GERT WINGÅRDH

Ålder: 63 år.
Bor: Bostadsrätt i centrala Göteborg samt om- och tillbyggt torp nära Marstrand.
Familj: Hustrun Karin som också är arkitekt på Wingårdhs arkitektkontor. Tre barn och två bonusbarn.
Karriär: Arkitektexamen 1975. Arbetade två år som anställd.

Startade eget 1977 och har sedan dess ritat en rad välkända byggnader.

Arbetar även deltid sedan 2007 som konstnärlig professor i form och teknik på Chalmers tekniska högskola.

Utsågs till teknologie hedersdoktor vid Chalmers 1999. Har fått Kasper Salin-priset fem gånger.

Posted in Attefall, Borgunda MagasinTaggar:
Write a comment

Kontakta oss