Göran Löfwing kan konsten att locka en stor publik

3 oktober, 2017

Göran Löfwing är konstnären som vill ge sin publik en helhetsupplevelse. Tillsammans med hustrun Linda Löfwing har han byggt upp en anläggning utanför Broddetorp med konst, mat och boende som årligen brukar locka omkring 40 000 besökare från när och fjärran.

-Men i år blir det säkert minst 50 000 tack vare den nya utställningen i kombination med en kylig sommar, säger han.
Persbergs gård är idylliskt belägen på den så kallade Tranevägen med storslagen utsikt över Hornborgasjön. För snart 20 år sedan övertogs den av Göran och Linda Löfwing, som sedan dess byggt om och till i omgångar. Senast 2009 tillkom den stora utställningshallen på 200 kvadratmeter.

-Men vi har fler idéer. Drömmen är en stor utställningshall på 1 500 kvadratmeter för att få plats med riktigt stora målningar, säger han.
Göran Löfwing har som konstnär gjort sig känd för sina stora oljemålningar i klassisk stil, inte sällan med motiv från djurriket och det gamla bondesamhället. Redan tidigt under uppväxten i grannbyn Sätuna visade han prov på sin talang och anordnade som 12-åring en första utställning i bygdegården – mitt under transäsongen. Det kom tusentals besökare och dröjde inte mer än en timma innan varenda tavla var försedd med en röd prick.

-Min mamma serverade kaffe och hembakta kakor och jag visade min konst. Det var alltså så fröet såddes till det koncept som vi sedan utvecklat och kompletterat med allt fler beståndsdelar, säger han.
Pengarna från första utställningen räckte till att bygga en friggebod som ateljé hemma på gården och Göran Löfwing fortsatte att måla allt mer frenetiskt. Däremot blev det inte så mycket bevänt med skolan.

-Jag hade jättesvårt i skolan och i högstadiet gick det om möjligt ännu sämre. Läsa och skriva var inte min grej, konstaterar han.

Efter högstadiet fick han tips om en ny praktiskt inriktad utbildning på Hellidens Folkhögskola i Tidaholm och gick ett par år på den så kallade Bildskolan. Flera av hans kurskamrater sökte därefter till Konstfack – men Göran Löfwing växlade istället in på ett helt annat spår.

-Som barn fick jag rådet av djur- och naturmålaren Harald Wiberg på Redberga, utanför Falköping, att lära mig anatomi för att bli en bra djurmålare och sökte därför jobb som slaktare, berättar han.

Jobbade som slaktare

I sju år arbetade han som slaktare på Skövde slakteri och fick tillfälle att ingående studera djurkropparnas uppbyggnad. Slaktarkarriären fortsatte på gårdsslakteriet på Stora Bjurum, där han även träffade Linda, dotter till arrendatorn på gården, tillika professionell kock.

Det dröjde inte länge förrän Göran och Linda Löfwing blev ett par och 1996 köpte de Persbergs gård, ett hemman med 15 hektar åker och skog, som stått öde i flera år.
-Linda ville ha plats för sina hästar och jag en ateljé. Men så tänkte vi ett varv till och öppnade 2000 ett café på gården. Meningen var att hålla öppet under några sommarveckor, men ännu har vi inte stängt, skrattar Göran Löfwing.

Verksamheten har med tiden utökats och i dag består anläggningen av ateljé, café och restaurang, butik, utställningshall och turistlägenheter – allt som allt 1 200 kvadratmeter fördelat på sex byggnader som antingen är helt nybyggda eller nyrenoverade.
-Hela satsningen har präglats av gammaldags sparsamhet och försiktighet. Alla pengar vi tjänat har gått tillbaka in i verksamheten – men inte mer än vi har råd att förlora, säger Göran Löfwing.

Linda Löfwing leder restaurangen på Persbergs gård med stor omsorg om både mat och gäster som främsta ledstjärna. Menyn är årstidsbaserad, rätterna enkla och gärna tillagade av närproducerade råvaror.

-Det ska kännas äkta och naturligt. Allt görs från grunden och halvfabrikat är portförbjudna, säger hon.

Målade stengolvet själv

En hel del av det praktiska arbetet har han också utfört med egna händer, som till exempel det målade ”stengolvet” som finns i vartenda hus. Uppskattningsvis 8 000 – 9 000 naturstenar har han lagt med sin pensel – ett konstverk i sig utfört i klassisk trompleuteknik.
-Nöden är uppfinningarnas moder. Har man inte obegränsat med pengar så får man istället använda det man har. Och i mitt fall var det färglådan, förklarar han.

I dag står Göran och Linda Löfwing på flera ben – även om konsten fortfarande utgör en av grundstenarna. Göran Löfwing betraktas numera som en av landets främsta konstnärer med sitt klassiska djur- och naturmåleri och varje år lämnar sju, åtta målningar hans staffli, förutom diverse beställningsverk på uppdrag av privatpersoner, företag och offentliga institutioner.

Ändå är det inte intäkterna från konsten som är den främsta drivkraften. Helst vill han inte sälja sina konstverk alls och anordnar numera utställning endast vart fjärde år hemma på gården. Den senaste ägde rum i somras och lockade konstköpare inte bara från Sverige, utan även från länder som Tyskland och USA.

-Det bästa vore om jag kunde behålla alla tavlor här hemma och visa upp dem för besökarna. Men det går givetvis inte eftersom vi behöver pengarna för att kunna dra runt allt, konstaterar han.

Konsthall på önskelistan

Göran och Linda Löfwing har båda en stark entreprenörsanda och ständigt nya idéer. En konsthall i klass med dem som finns i Stockholm och Göteborg står bland annat på önskelistan.

-Vi har ett bra läge mellan Vänern och Vättern. Redan i dag har vi många långväga besökare som kommer hit för att titta på konst, äta gott och vandra i naturen. En konsthall skulle vara en attraktion som gynnade hela regionen, fastslår Göran Löfwing.

 

Det bästa vore om jag kunde behålla alla tavlor

 

Posted in OkategoriseradeTaggar:
Write a comment

Kontakta oss