Kakel och Klinker passar överallt

9 februari, 2015

Kakel och klinkers har tagit allt mer plats i svensk hem och offentlig lokaler – inte bara inomhus utan även utomhus. – Numera förekommer det till exempel att man lägger samma klinkers i hallen och vidare ut på altanen eller yttertrappan för att få en enhetlig känsla, säger Mats Roman, säljare på Konradssons i Jönköping.

 

Keramik, som är samlingsnamnet för kakel och klinkers, är ett av våra absolut äldsta byggmaterial. Redan för över 3000 år sedan kom egyptierna på tekniken a bränna leran och förse den med ett lager skyddande glasyr. Tekniken är i princip samma än i dag – även om produktionsmetoderna och kvaliteten givetvis förbättrats avsevärt sedan dess.

– Fördelen med kakel och klinkers är att det ger ett snyggt och elegant intryck samtidigt som det är lättskött och tåligt. Ett klinkersgolv som sköts på rätt sätt är i princip helt outslitligt, konstaterar Mats Roman. Konradssons är en av landets största grossister inom kakel och klinkers med mer än 40 års erfarenhet.

Företaget drogs igång 1972 av Karl-Oskar Konradsson hemma i garaget och köptes 1987 av Stig Persson. 1999 övertogs det av sonen Hans Persson som för fem år sedan sålde företaget vidare till VVS-grossisten Dahls. – Genom att Dahls ingår i den världsomspännande franska koncernen Saint-Gobain har vi fått tillgång till ett stort internationellt nätverk och betydligt flera leverantörer.

Numera samarbetar vi med ett 70-tal ledande fabrikanter i hela världen, förklarar Mats Roman. Konradssons har sitt huvudkontor och lager nära E4:an i Jönköping och egna anläggningar även i Bromma och Göteborg. Lagret i Jönköping har en imponerande storlek med totalt 11 000 kvadratmeter och ett lagervärde på närmare 28 Mkr. – Lagerhållningen är ett av våra främsta konkurrensmedel.

Alla produkter som ingår i sortimentet finns på lager – en garanti för korta leveranstider. När konkurrenterna har leveranstider på fyra–sex veckor kan vi leverera varorna på några dagar, säger Mats Roman.

MEST FRÅN ITALIEN OCH SPANIEN

Leverantörerna finns i hela världen med tyngdpunkten på Italien och Spanien, där fabrikanterna står på en stabil grund av mångtusenåriga traditioner samtidigt som de har en stor lyhördhet för nya trender och tekniker.

I dag används kakel och klinkers heller inte bara i våtzoner, utan även i helt andra miljöer i bostäder, kontor och offentliga lokaler. – Kakel och klinkers förekommer i vardagsrum, hallar och altaner. För utomhusbruk finns dessutom frostålig vattenavvisande granitkeramik som med fördel kan användas i till exempel en hall och vidare ut på altanen eller yttertrappan, säger Mats Roman.

Borgunda19a

PLATTOR MED TRÄMÖNSTER

Men även inom kakel och klinkers skiftar trenderna. I Sverige är det fortfarande svart, vit och grå som dominerar, även om nya färger och mönster också håller på att göra sitt intåg. Ett exempel är de nya plattorna med trämönster, som gör det möjligt att lägga ett ”trägolv” i till exempel duschen.

– Med dagens teknik är det näst intill omöjligt att skilja ”träklinkern” från äkta vara både vad gäller färg och struktur, konstaterar Mats Roman.

En annan trend går under benämningen ”patchwork”. Det betyder enkelt uttryckt olika mönstrade plattor som sammanfogas till en helt unik golv- eller väggyta. – Tillverkningstekniken har genomgå  en enorm utveckling. Den som tidigare köpte klinkers fi ck ett golv där var tredje platta var identisk.

Men med så kallad inkjet-teknik går det numera att tillverka klinkers där endast var 300:e platta är likadan, vilket ger golvet ett helt annat liv, säger Peter Nessvold, säljare och tekniker.

Även storleken på plattorna har kommit att förändras på senare år. De flesta väljer i dag plattor som är dubbelt eller tredubbelt så stora som de gamla standardplattornat på 30 x 30 centimeter  – Tidigare var det omöjligt med stora plattor i till exempel duschen på grund av golvbrunnens placering. Numera går det a ordna ett tillräckligt fall tack vare de nya väggnära brunnarna, förklarar Mats Roman.

Men med den ökade användningen av kakel och klinkers har även kraven på tätskikt skärpts. Boverkets Byggregler (BBR) föreskriver numera att väggar och golv i badrum ska förses med en tätskiktsfolie istället för som tidigare ett rollbart system. Peter Nessvold rekommenderar ett system från Alfix eller Weber som är ledande inom området och klarar de svenska byggreglerna med god marginal.

– Än så länge gäller reglerna endast för badrum. Men på grund av den ökade mängden vattenskador även i kök är det bara en tidsfråga innan motsvarande regler införs även där, säger han.

PROVER HOS BORGUNDA

Konradsssons har i dag cirka 220 återförsäljare runt om i landet, bland annat Borgunda Bygghandel. Produktprover finns på samtliga anläggningar och produkterna finns även uppsatta i köks- och badrumsmiljöer på Marbodal Center i Tidaholm. – Glädjande nog har allt fler upptäckt fördelarna med kakel och klinkers.

Men det gäller att vara noga med kvaliteten. Prisskillnaderna mellan olika fabrikat kan variera med flera hundra kronor kvadratmetern och som alltid gäller regeln att man får vad man betalar för, understryker Mats Roman.

VIKTIGT ATT ANVÄNDA RÄTT RENGÖRINGSMEDEL

Klinkers gör golvet bade lattskött och tåligt. Men se till att använda rätt rengöringsmedel. Ett golv med oglaserade plattor rengörs med såplösning och för svåra fläckar används ett alkaliskt eller surt rengöringsmedel. För glaserde plattor och mosaik räcker det att använda vatten och ett svagt alkaliskt rengöringsmedel.

 

Viktig leverantör till Borgunda Bygghandel

Konradssons är Borgunda Bygghandels huvudleverantör av kakel och klinkers sedan lång tid tillbaka. – Konradssons har ett brett och välkomponerat sortiment av kvalitetsprodukter som täcker de flesta behov. Företaget är lyhört för trenderna inom området och har produkter som alltid ligger rätt i tiden. Detta i kombination med korta leversnstider och bra support ger fördelar som även kommer våra kunder till del, säger Hans Johnsson, vd för Borgunda Bygghandel.

Posted in badrum, Fuktskador, Kakel, Klinker, Kök, TätskiktTaggar:
Write a comment

Kontakta oss