Kniven från Mora är en vass klassiker

27 maj, 2014

Morakniven är en del av vårt svenska kulturarv. Traditionerna går tillbaka flera hundra år i tiden och fortfarande tillverkas den klassiska kniven i den lilla byn Östnor, strax utanför Mora.

Numera förekommer visserligen Morakniven i en mängd olika varianter för olika användningsområden, som slöjd, jakt, fiske och båtliv. Men klassikern med det faluröda, spolformade träskaftet finns fortfarande kvar och är lika populär som alltid.

-Att den hängt med i generation efter generation beror på att den har den rätta känslan och är så bra att jobba med. Det ergonomiskt utformade skaftet ger kraft och precision åt arbetet, säger Magnus Trolander, distriktschef på Mora of Sweden.

Att knivarna har sitt ursprung i den lilla byn Östnor, med drygt 500 invånare, har sin naturliga förklaring. I byarna norr om Mora var jordbruket aldrig särskilt utbrett på grund av den magra jordmånen, men däremot fanns gott om råmaterial och kunskap för järnbearbetning.

I slutet av 1880-talet inleddes tillverkningen av bland annat timmerkälkar med järnskodda medar av hård björk, vilket gav upphov till en stor mängd spillbitar, som kom att användas som knivhandtag av befolkningen.

Men det riktigt stora genombrottet för Morakniven kom med att entreprenören Frost-Erik Ersson 1891 återvände från Nordamerika för att starta Frosts Knivfabrik. Några år senare, 1912, grundades även Eriksson & Mattsons Knivfabrik, sedermera KJ Eriksson AB, av dalkarlarna Krång-Johan Eriksson och Lok-Anders Mattsson.

En vass klassiker från Dalarna

MORA OF SWEDEN

I över 90 år var de båda företagen konkurrenter innan de 2005 gick samman och bildade Mora of Sweden, vars delägare är ättlingar till grundarna av de båda företagen.

-Östnor har alltid präglats av företagssamhet och nytänkande, konstaterar Magnus Trolander. Här finns inte bara Mora of Sweden utan även Ostnor AB, som blev resultatet av sammanslagningen av FM Mattsson och Mora Armatur, berättar Magnus Trolander.

Mora of Sweden har i dag drygt 100 anställda som tillsammans tillverkar cirka 3,6 miljoner knivar per år under varumärkena Frosts och Morakniv. Och numera finns knivarna med en mängd olika utföranden på skaft och knivblad, beroende på användningsområde.

-De flesta Moraknivar som säljs har knivblad av antingen kolstål eller rostfritt stål. Det rostfria stålet har sju, åtta gånger längre livslängd på skärpan, men är å andra sidan svårare att slipa. För den äldre generationen som är van att slipa sina knivar är det därför kolstål som gäller, förklarar Magnus Trolander.

DE FLESTA SLIPAR INTE

Nio av tio användare slipar dock aldrig sina knivar, utan väljer istället att byta till en ny när den gamla blivit slö.

-En kniv med blad av rostfritt stål är då att föredra. Den håller skärpan längre och är mer skonsam mot miljön genom sin långa livslängd, säger Magnus Trolander.

Någon större fara för att Morakniven på sikt kommer att försvinna från marknaden ser dock inte Magnus Trolander. Knivar har funnits sedan urminnes tider och kommer säkert att finnas kvar inom överskådlig framtid.

-Hammaren exempelvis har på många byggen ersatts med spikmaskiner. Men en kniv har fortfarande sin givna plats i hantverkarnas fickor. Den är svår att klara sig utan, konstaterar han.

Posted in VerktygsklassikerTaggar:
Write a comment

Kontakta oss