Lasermätare och mätband i all ära – fortfarande har ändå tumstocken sin givna plats i fickorna på hantverkare och hemmafixare.
-Trots att tumstocken hängt med i snart 130 år finns det knappast något annat modernt verktyg som kan ersätta den, säger Håkan Carlsson, som är produktchef för verktyg på Hultafors.
I praktiskt taget hela Norden – utom Finland, som använder mätband – används den klassiska tumstocken från Hultafors.
-Det fiffiga med tumstocken är inte bara att den kan vikas ihop och lätt stoppas ned i fickan. Den går också att använda till så mycket – allt ifrån att mäta till att överföra vinklar med, säger Håkan Carlsson.
Det var chalmersingenjören Karl-Hilmer Johansson Kollén som i slutet av förrförra seklet kom på den sinnrika uppfinningen. 1883, fem år efter att metersystemet införts i Sverige, uppfann han den så kallade ”komparationslinjalen” med mätskalor för både tum och meter, som efter några år vidareutvecklades till en ihopfällbar måttstock.
Idén var lika enkel som genial – en slank sticka av trä med gradering på ena sidan från vänster till höger och på andra sidan från höger till vänster samt ledmekanism av stål som låste tumstocken i exakt läge.
-Några mindre förändringar har gjorts under årens lopp, som till exempel att kvistfri glasbjörk ersatt oxel som material. Men i princip ser den likadan ut nu som då, konstaterar Håkan Carlsson.
Det som många dock inte tänker på är att tumstocken, trots sin enkla och sinnrika konstruktion, är ett avancerat mätinstrument med höga krav på mätnoggrannhet. Alla tumstockar med millimeterskala är numera CE-märkta som så kallade klass 3-produkter, vilket innebär att avvikelsen får vara högst +- 1,4 millimeter på två meter alternativt 1 millimeter på 1 meter samt högst 0,5 millimeter över varje led enligt EU-direktiv.
-Det ställer i sin tur höga krav på noggrannhet i tillverkningen. Det gäller till exempel att skalan är exakt rätt placerad och lederna är korrekt monterade, förklarar Håkan Carlsson.
Ända sedan början av förra seklet tillverkas den klassiska tumstocken i Hultafors, mellan Borås och Göteborg. Företaget har sina rötter i Svenska Mått- och Tumstocksfabriken som en gång startades av Karl-Hilmer Johansson Kollén och är fortfarande marknadsledande med en dagsproduktion som motsvarar sträckan Hultafors – Göteborg, det vill säga drygt fem mil.
-Visst finns det konkurrenter. Men än så länge har det inte kommit någon produkt som lyckats slå ut den klassiska tumstocken från Hultafors. Den står sig fortfarande bra i konkurrensen och kommer förmodligen att så göra inom överskådlig framtid, säger Håkan Carlsson.
Fakta
Du vet väl att du kan använda tumstocken för att till exempel kontrollera om vinkeln mellan två väggar är rät? Markera en punkt 80 cm från hörnet på ena väggen och en punkt 60 cm från hörnet på andra väggen. Placera en enmeters tumstock på golvet mellan de två punkterna. Om den passar in precis är vinkeln rät – allt enligt Pythagoras sats.