Peter Wieslander – svensk byggjobbare i New York
Hur är det att arbeta som svensk byggjobbare utomlands? En som vet svaret är Peter Wieslander från Skövde som i snart 20 år arbetat åt Skanska utomlands – först i Norge, sedan på Malta och nu i USA.
-Jag stortrivs och just nu känner jag faktiskt ingen större längtan efter att flytta tillbaka, säger han.
Numera har Peter Wieslander sin arbetsplats i New York, där han är projektchef på ett stort bygge på Manhattan.
-Skanska är ett av USAs största byggbolag. Men här är det ingen som tänker på att det är svenskt. Visserligen kommer fem av oss från Sverige, men för övrigt består personalstyrkan av en mängd olika nationaliteter, säger han.
Ända sedan Peter Wieslander tog studenten och gick ut det byggtekniska programmet på Västerhöjdskolan i Skövde har han varit anställd på Skanska.
-Egentligen började det ännu tidigare. Redan som 15-åring fick jag sommarjobb som ”pinnpojk” när Skanska byggde den så kallade östra fabriken åt Volvo, berättar han.
Norge, Malta och USA
De första åren som anställd på Skanska arbetade han som arbetsledare på olika byggen i Skövde med omnejd. Men det dröjde inte länge förrän flyttlasset gick utomlands.
1994 fick han jobb på Skanska i Oslo där han deltog i bygget av bland annat en ny högskola, en tandläkarhögskola samt en barnklinik på universitetssjukhuset. 2001 kom han till Malta och var arbetsledare på ett stort sjukhusbygge.
-Sjukhuset är något större än Kärnsjukhuset i Skövde med en yta på 220 000 kvadratmeter och 680 bäddar, förklarar han.
I New York har han bott och arbetat sedan 2008, där Skanska nu utför totalrenoveringen av ett större kontorskomplex på Manhattan. Kontraktsumman är på 1,4 miljarder dollar och arbetet kommer att pågå till slutet av 2014.
Har inga egna byggjobbare
Hur är det då att arbeta i New York jämfört med Skövde?
-Det är mindre skillnader än vad man kan tro, svarar han. Största skillnaden är att Skanska i New York inte har några egna anställda byggjobbare, utan köper in tjänsterna från underentreprenörer och svarar för koordineringen av arbetet.
Dessutom är allt inte så välstrukturerat som i Sverige, konstaterar han.
-I Sverige är vi vana vid att leveranser av byggmaterial kommer som utlovat och att möten startar exakt på utsatt tid. Här är det inte riktigt samma ordning och reda, utan man gör saker och ting lite mer improviserat.
En annan skillnad är de vattentäta skott som förekommer mellan olika yrkesgrupper. Det finns inte som i Sverige en gemensam facklig organisation för samtliga arbetare inom byggbranschen, utan flera olika yrkesförbund.
-Det innebär också en strikt uppdelning av arbetsuppgifter på byggena. Det går till exempel inte att få en snickare att sätta upp några plåtbitar eftersom det är plåtslagarens jobb. Har man inte koll på vad som gäller kan det resultera i strejker och demonstrationer, säger Peter Wieslander.
Annars är det ingen större skillnad på arbetstempo. För byggjobbarna är det 40-timmarsvecka som gäller, medan cheferna har så kallad förtroendetid och större möjligheter att bestämma över sin arbetstid.
-I praktiken innebär det att jobbet ska pågå tills det är klart. Men eftersom många har långt att pendla försöker vi undvika alltför mycket kvällsjobb. Ett par timmars restid mellan hemmet och arbetsplatsen är inte ovanligt i New York, säger Peter Wieslander.
Själv är Peter Wieslander lyckligt lottad och har endast 50 minuter från bostaden till arbetsplatsen. Tillsammans med hustrun Victoria, som han träffade på Malta, och sonen Andreas, hyr han en lägenhet nära Prospect Park i stadsdelen Brooklyn, sydost om Manhattan.
-Vi trivs verkligen och har fått många nya vänner.
Genom att New York är en samlingspunkt för människor från hela världen finns en öppen attityd som gör det lätt att komma i kontakt med andra, konstaterar Peter Wieslander.
Att det sedan finns hur mycket som helst att göra på fritiden sätter naturligtvis lite extra guldkant på tillvaron ”over there”.
-Mitt arbetstillstånd i USA räcker flera år till. Så vi får väl se vad som händer när bygget i New York är klart. Jag har lärt mig att inte göra allt för långsiktiga planer. De brukar ändå alltid få revideras, säger han.
Peter Wieslanders bästa New York-tips
New York har en speciell dragningskraft och i The Big Apple finns allt och lite till – oavsett vad man är intresserad av. Sedan Peter Wieslander och hustrun Victoria kom till New York har de försökt att ta del av det gigantiska nöjesutbudet.
-Ett par shower som jag kan rekommendera är Feurza Bruta på Daryl Roth Theatre vid Union Square och The Blue Men Group på Astor Place Theatre. Det är två spektakulära off-Brodway-shower som inte liknar någonting annat, säger han.
Själv har Peter Wieslander ett stort intresse för sport, framförallt ishockey. Han har säsongsbiljetter till New York Rangers hemmamatcher i Madison Square Garden, där bland andra svenskarna Henrik Lundqvist, Carl Hagelin och tibrosonen Anton Strålman finns representerade.
Bland annat fanns han på plats när New York Rangers i våras vann den avgörande matchen mot Washington och blev klara för semifinal i Stanley Cup-slutspelet.
-Det var som om hela Madison Square Garden kokade. Det var en häftig upplevelse och ett minne för livet, säger Peter Wieslander.
Sol och bad kanske inte är det första som man förknippar med New York. Men för den som besöker staden sommartid och vill koppla av någon dag från storstadspulsen finns många fina stränder inom bekvämt räckhåll från centrum.
-Från vår bostad tar det bara 20 minuter med tunnelbana till sandstränderna Coney Island och Manhattan Beach och en timma med tåg till Long Island, förklarar Peter Wieslander.